Mire jó a ... ?

Facebook vs Valóság

Mire jó a Facebook? Mire is használjuk és miért vesz el annyi időt a szabadidőnkből!

El nem tudnánk képzelni az életünket FACEBOOK nélkül. Nagyon kevés ember van olyan, aki nem ismeri és nem is felhasználó - de jó lehet nekik.. Bár már, hogy 2016-ot írunk a kutyánknak is van Facebook profilja. Ha nincs akkor ejnye bejnye ... hogy lehetsz ilyen. Mars és csinálj neki is egy profilt. Az ember azt gondolhatja, hogy ez butaság.. kutyának Facebook .. pff.. minek :D Ha nem láttam volna a saját szememmel, akkor nem mondanám.

A Facebook szinte észrevétlenül jelent meg hazánkban a Myvip és az Iwiw után, majd vetélytársait "kikerülve" lehagyta őket a versenyben. Mára már elég sok felhasználó használja ezt a közösségi oldalt.

Szinte már mindenhova letölthető és elérhető,kezdve a telefonnal,tablettel .. számítógépen viszont online elérhető, de szerintem nem kell bemutatnom, hogy hogyan működik, hisz mindenki ismeri.

Pszichológusok szerint káros hatással van azokra az emberekre, akik magukat alá becsülik - de szerintem valljuk be .. mindenkire káros hatással van.

Nézzük meg miben...

1. FÜGGŐSÉG

A Facebook-függőség az egyik legtöbbet emlegetett hátránya a az úgynevezett írott beszédnyelviségnek. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk különbséget tenni az élőbeszéd és az írott nyelvhasználat között. Ilyen például a rövidítések. Emlékszem, hogy dolgozat írás közben a "milyen" -> "mien" vagy az "akkor" -> "akk" szót már rutinosan rövidítve akartam leírni - persze kijavítottam, de ilyenkor döbben rá az ember, hogy hoppá.

Tehát akkor mit is csinál egy Facebook függő ember?

Napközben, úton, tanítási órán nyomkodjuk a telefont és facebookozunk. Ha nem nézed meg egy huzamosabb ideig a hírfolyamot vagy, hogy kaptál e üzenetet ilyen letargikus állapotba kerül az ember és mintha elveszve érezné magát. (néha velem is előfordul az ilyen, főleg amikor várod, hogy valaki írjon neked)

Folytonos kapcsolatban lenni a külvilággal illetve azokkal az emberekkel akivel nem találkozol rendszeresen.

Őszintén szólva jelenleg én is függőnek tartom magam, mert itthon is és iskolában is folyamatosan elérhető vagyok. Ha dolgozom, vagy ha olyan tevékenységet végzek ami fontos számomra akkor kikapcsolva van a net a telefonomon és lehalkítva a táskámban szundít.

egy érdekes dolog hogy a South Park egyik részében Frászbook néven parodizálta a közösségi oldalt.

2. Ki is vagy te?

Pár percbe telik, hogy egy új profilt csinálj magadnak. Képet tölthetsz fel, magadról egy pár sort írhatsz stb .. Facebookon egy teljesen más képet is kialakíthatsz magadról, mint aki valójában is vagy. Ki jöhetne rá erre, végülis senki... csak az aki igazából ismer, de van ilyen? ..

Ott van például az, hogy olyan tartalmakat osztanak meg azemberek magukról ami másra nem tartozik. Legyen az nem odaillő kép vagy post amivel az üzenőfalát tele rakja.

És persze sorolhatnánk tovább, hogy milyen hátránya is van még a facebooknak. Most azt gondolhatjátok, hogy ellene vagyok ennek a közösségi oldalnak, de nem mert vannak előnyei is -> a Facebook hasznos!

Bármikor teljesen ingyen tudok beszélni az ismerőseimmel, sokkal könnyebben tudok bármiféle programot megszervezni.

A legtöbb online hírportál, webshop és egyéb oldal - köztük különböző alapítványok, együttesek, focicsapatok, stb. oldalai -, már összekötötték magukat a Facebookkal. Így könnyedén, pillanatok alatt lehet tájékozódni szinte bármiről, jobban megismerheted a kedvenc énekesedet illetve rögtön látod, hogy ha egy új klipje felkerült a youtubra.

Szóval, akkor mire is használhatjuk a Facebookot?

Családi-baráti kapcsolattartásra és szórakozásra használják a felnőttek a közösségi oldalakat, információszerzésre vagy akár álláskeresésre is, de utóbbiakat nem annyira. SŐT!!! Hallottam olyan sztorit, hogy akár ismerkedésre is használják. Legjobb mikor megkérdezi majd a gyermeked, hogy és anyu ti hogy ismerkedetek meg apuval? Hát kicsim tudod az úgy volt, hogy bejelölt facebookon és akkor a chat szobában ... nem folytatom :D Ne már gyerekek ... Hova fajult a dolog.. Lehet, hogy maradi vagyok sőt biztos, de szörnyű, hogy manapság a fiú nem mer oda menni a lányhoz .. -.- ehhez no comment :D

Kedvencem, mikor az osztály facebook-csoportot készít.. Ezzel nincs is semmi gond, mert nagyon is hasznos. DE HA az iskolában vagyunk és egyik kedves osztálytárs csak ezen a csoporton keresztül hajlandó az osztálytársakkal szóba állni és nem fordul hátra hozzánk és mondja, hanem inkább csoportba kiírja a dolgokat... hát gratulálok.

Összegezve a dolgot...

Sok időnket elveszi a Facebook és csinálhatnánk sokkal fontosabb dolgot helyette, de valljuk be, hogy a Facebook előtt is már voltak függők. Az internet itt a kulcs ami függővé tesz. Az egyre gyorsuló modernizálódás és gépiesedés hatásaként az emberek szép lassan szinte hozzánőnek számítógépükhöz. Ez ellen teljesen értelmetlen tiltakozni, mivel a folyamat visszafordíthatatlan. Az egyetlen dolog, amit az ember tehet, hogy elfogadja és próbál alkalmazkodni hozzá.